Kuinka tulla arkkitehdiksi?

On se aika vuodesta, kun useat meistä odottaa jännityksellä pääsykokeiden tuloksia ja tietoa siitä odottaako koulunpenkki tulevana syksynä. Nuoruudessa ammatinvalintaan vaikuttaa monien asioiden yhtälö ja muutamien työvuosien jälkeen saattaa mielessä pyöriä ajatus alan vaihdosta.

Arkkitehdin ammatista haaveilevalta vaaditaan muun muassa laajaa yleissivistystä, ongelmanratkaisukykyä, hyviä lasku- ja kädentaitoja. Arkkitehtuurin tutkinto mitä todennäköisesti antaa sinulle monia erilaisia työmahdollisuuksia. Se voi olla mitä tahansa uusien rakennusten suunnittelusta verkkosivustoihin, kuten nettikasinot.

Mitä tulee ottaa huomioon, jos haluat tulla arkkitehdiksi?

1. Vaadittu koulutustaso

Arkkitehdin opintoihin vaaditaan tiettyä koulutustasoa, ennen kuin on mahdollista edes hakea koulupaikkaa. Ura alkaa siitä, että ensin tulee hankkia jonkin seuraavista tutkinnoista:

  • Suomalainen tai kansainvälinen ylioppilastutkinto (IB, EB, DIA/RP)
  • Yleinen korkeakoulukelpoisuus

2. Ymmärrä mitä arkkitehdiltä vaaditaan

Arkkitehtuuriin kuuluu paljon muutakin kuin piirtämistä ja rakentamistyöt. Hyväksi arkkitehdiksi tuleminen vaatii luovuutta. Alkuperäiset ideat pitää pystyä suunnittelemaan niin, että ne täydentävät ympäristöään ja täyttävät toiminnallisen tarkoituksen.

Näyttävän ulkoasun lisäksi arkkitehdin pitää ymmärtää myös rakentamisen tekninen puoli ja valtion asettamat säädökset. Lopputuloksesta halutaan näyttävää ja tyylikästä, mutta se pitää pystyä toteuttamaan turvallisesti. Matematiikan ja fysiikan ymmärtäminen on välttämätöntä.

Lisäksi yksi merkittävät taito on asiakaspalvelutaidot. Ensin on kyettävä ymmärtämään asiakkaan sanoista mitä halutaan ja jakamaan tämä näkemys tehokkaasti niiden kanssa, jotka rakentavat sen.

3. Minkä tyyppinen arkkitehti haluat olla?

Arkkitehdit voivat työskennellä monessa eri työtehtävissä. On mahdollista työskennellä yrityksessä, perustaa oman yrityksen tai huolehtia erilaisia projekteja suunnittelusta valmistukseen tai taitoja voi hyödyntää teollisuuden eri osa-alueilla.

Maisema-arkkitehdeiltä löytyy tausta niin kasvitieteestä kuin arkkitehtuurista ja keskittyvät enemmän ulkotiloihin. Osa arkkitehdeistä keskittyy vain suunnitteluun ja varmistavat, että rakentaminen noudattaa rakennussääntöjä ja vastaavat asiakkaan odotuksia.

Jotkut taas saattavat keskittyä tietyn tyyppisiin rakennuksiin, kuten turvallisiin tiloihin, sairaaloihin, kouluihin tai vaikka vanhojen rakennusten kunnostukseen. Arkkitehdin opintoja miettiessä on hyvä pohtia löytyykö näistä juuri itseä kiinnostava osa-alue.

4. Keskustele arkkitehtien kanssa

Parhaan kuvan alasta saa keskustelemalla alalla toimivien ammattilaisten kanssa. Jos mahdollista niin vieraile arkkitehtitoimistossa ja he varmasti kertovat mielellään siitä, mitä työ on käytännössä.

Vielä paremman käsityksen saat alasta, jos pääset osa-aikatyöhön tai työharjoitteluun alalla toimivaan yritykseen. Näkemällä arkkitehdin arkipäivän saat paremman käsityksen siitä haluatko itse opiskella arkkitehdiksi.

5. Valmistaudu pääsykokeisiin

Kouluun hakiessa kaikki alkaa ennakkotehtävistä. Syksyn hakuihin ne julkaistaan helmikuun alkupuolella ja viimeinen palautuspäivä on huhtikuun alussa. Ennakkotehtävät arvostellaan periaatteella, että jatkoon tai ei jatkoon.

Tämän läpäisseet pääsevät tavoittelemaan unelmaa arkkitehtinä ja osallistuvat pääsykokeiden seuraavaan vaiheeseen; piirustus- ja suunnittelukokeeseen. Kynnysehtojen täytyttyä pääsykokeet päättyvät tähän.

Siinä tapauksessa, ettei kynnysehdot täyty, niin pääsykokeet jatkuvat kolmannelle päivälle. Hakijan tulee siinä tapauksessa todistaa taitonsa vielä matematiikassa ja luonnontieteessä.

6. Opiskelu arkkitehdiksi ottaa useita vuosia

Arkkitehdiksi täytyy todella haluta, sillä opinnot kestävät kokonaisuudessaan noin viisi vuotta. Ensimmäiseksi opiskellaan kandidaatin tutkinto, joka ei anna vielä pätevyyttä toimia arkkitehtina.

Se antaa hyvät valmiudet toimia avustavissa ammatillisissa tehtävissä muun muassa arkkitehtitoimistossa tai julkisissa suunnitteluvirastoissa. Kandidaattivaihe kestää noin kolme vuotta.

Seuraavat kaksi vuotta ovat maisteriopinnot, jotka tuovat ammattipätevyyden arkkitehdiksi.

Sekoitus tekniikkaa ja taidetta

Opintoja aloittaessa tai alanvaihtoa miettiessä on hyvä tutustua kunnolla siihen miltä arkkitehdin tulevaisuus näyttää. Yksi hyvä motivaattori on se, että arkkitehdin palkka on keskimäärin 4 000 euroa kuukaudessa.

Pelkästään opinnot kestää noin viisi vuotta, joten pelkästään ajatus hyvistä tuloista ei kanna kovin pitkälle. Arkkitehtuuri on todennäköisesti täydellinen valinta niille, jotka ovat erityisen kiinnostuneita tekniikasta ja taiteesta. Tässä ammatissa on mahdollisuus yhdistää ne yhdeksi kokonaisuudeksi.

20 Sep 2021